8.3 – Objektiver – Macro – 1:1

af Jakob Kjøller

Makrobilleder, er også kendt som Close-Ups. Det er her, du kommer helt tæt på blomster, insekter, m.m., og kan få alle detaljerne med.

Okay, full disclamer her, jeg er ikke den store macro fotograf, der er også derfor jeg har lånt et cover billede fra Brian. Men jeg skal hermed gøre mit bedste for at fortælle om det.

Macro obektiver

Forskellen på makroobjektiver og almindelige objektiver er at du kan afbillede motivet i 1:1 størrelse. Nå ja, nogle kan også forstørre motivet, så det bliver større end 1:1 ..

1:1 betyder at, har du et motiv, der er 2 x 3 cm i størrelsen, så kan du faktisk få hele motivet med, i virkelig størrelse, når du tager billede på et 35mm kamera (full frame).

Det betyder at du har en mulighed, for at få rigtig mange detaljer med, og derved gøre motivet mere interessant.

fotograf_jakob_kjoller_20081008-15-11-12_Web

Her er et 1:1 skud af et stearinlys, det er ubeskåret, og giver en idé om hvor meget man ville kunne få med. 

 

 

Men hvordan fungere det?

Jo, der kan ske på to måder:

  • Det kan være ved at flytte det forreste linseelement længere væk fra billedsensoren / filmen. Da dette giver en muligheden for at komme meget tæt på objektivet.
    Har du et macro objektiv, kan du evt. prøve at se om der er “større” afstand til bagereste linselement, end der er på dine andre objektiver.
  • En anden måde, er at linseelementet er behandlet/bygget så det giver en “forstørrende” effekt.

Lige meget hvilken måde macro motivet er bygget på, så er effekten den samme, motivet bliver 1:1 på billedesensoren.

Men der er en pris, den tætte nærgrænse, og den ofte høje brændvidde, gør at dybden i billedet bliver meget lavt, og du skal ikke være meget ude af fokus, før at motivet, og deved billedet, miste sin værdi.

Men her kan man dog begynde at lege med Stacking. Stacking er når man taget flere billeder af det samme motiv, men flytter fokus en lille bitte smule. Det giver dig muligheden for at lægge billederne oven på i hinanden i Photoshop, og derved få et 1:1 billede, med rigtig god dybe.

 

svirreflue

Det her er det tætteste min tålmodighed, har ladet mig komme på et godt macro billede, ude i den fri natur. Desværre er fokus lige en tand bagud.

 

Det lykkedes mig faktisk at finde lidt interessante macro billeder i mit arkiv 😉

fotograf_jakob_kjoller_20100119-18-37-25_Web

Ja, macro kan også være andet en flora og fauna. Her var det da junior tabte sin første tand. Måske en idé til alle de natur fotografer, der venter sig 🙂

Et dedikeret makroobjektivet ligger i den dyre ende, men der er flere måder at lave makrobilleder på, og du kan forholdsvis billigt købe andre løsninger for at se, om makrofotografering er noget for dig.

Mellemringe (extention tubes)

Extention-tubes

Mellemringe kommer som regel i sæt af tre, så du få lidt mere at lege med. Du kan hente bruge dem en af gange, eller 2-3 af gangen.

Den billigste måde er at købe et sæt mellemringe (extention tubes). De sættes mellem dit almindelig objektiv og kameraet. På den måde flyttes linselemeneterne længere væk fra kameraet, og din nærgrænse bliver mindre, og du kan komme tættere på.

Husk at kontrollere om ringene forhindrer dig i at bruge autofokus på dit kamera.

Makrofilter (closeup filter)

close-up-filter

Et closeup filter kan også bruge. Det monteres lige som et almindeligt filter, men forstørre motivet.

Et makrofilter er et forstørrelsesglas, du skruer på dit kamera ligesom et almindeligt filter. Dog er det relativt dyrt, og mellem ringene er billigere i første omgang.

Na ja, Man man godt montere mellemring + et close up filter på et  macrobjektiv. Det er min tålmodighed slet ikke til, Been there done that!

Men søg inspiration på nettet, er mange rigtig dygtige macro folk derude

En fotograf, der virkelig gør noget i macroland, er Canadieren Don Komarechka, der er slået igennem på hans snefnug billeder. De er stacket af op til 50 billeder for at få dybde nok, de er absolut et kig værd.

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os